Nyhedsbrev februar 2020/1

Nordisk førsteopførelse af ny rekonstruktion af J.S. Bachs Markus-Passion

Musikelskere, og især Bach-elskere, kan her i foråret glæde sig til en helt unik oplevelse med Københavns Kantatekor, professionelle solister og barokorkestret Originalerne.org under ledelse af dirigent Torben H.S. Svendsen.

Som de første i Danmark og i Norden opfører det store og meget ambitiøse Københavns Kantatekor en gennemkomponeret rekonstruktion af J.S. Bachs Markus-Passion, begået af den tyske cembalist og komponist Jörn Boysen.

Torben H.S. Svendsen om baggrunden for at opføre Markus-Passionen:


Efter gennem en hel del år at have beskæftiget mig med Bachs store passioner, Johannes- og Matthæus, som sanger, musiker og dirigent, drev nysgerrigheden efter mere ’Passions-Bach’ mig til at undersøge, om der var brugbare rekonstruktioner af hans Markus-Passion.

Og her fandt jeg hos Boysen en version, der gennem nykomponerede, utroligt stilsikre Bach- recitativer og turbakor, det vil sige korpartier, som i passioner eller oratorier forestiller menneskemængder, som deltager i handlingen, giver værket en helstøbt og egen karakter samt en fornemmelse af, hvordan værket kunne have lydt i Thomaskirche i Leipzig i Bachs embedsperiode. Boysen har som ingen anden af de versioner, jeg har studeret, ramt det særlige bachske tonesprog til en sådan grad, at det kan være meget svært at høre, hvor Bach slutter og Boysen tager over.


Jeg kan kun opfordre alle elskere af Bachs musik til ikke at gå glip af denne enestående mulighed for i første række at stifte bekendtskab med denne færdiggørelse af værket, der efter min bedste vurdering vil komme til at give Markus-Passionen en placering meget tæt på de to store ’originale’ passioner. Jeg glæder mig usigeligt til disse, i Danmark, enestående koncerter.

Torben H.S. Svendsen uddyber baggrunden for at vælge netop denne rekonstruktion af Markus-Passionen i en podcast, som vi snart udgiver. Hold øje med nyhedsbrevet og med vores Facebookside.

Mød solisterne…

Solisterne er Gerald Geerink (Evangelist), Frederik Rolin (Jesus & bas), Mathias Monrad Møller (Pilatus & tenor), Lea Quortrup (Sopran) og Kristin Mulders (alt).

Du kan læse interviews og baggrund om solisterne i et kommende nyhedsbrev.

Mød orkestret…

Orkesteret er Originalerne.org, hvor musikerne spiller på instrumenter (eller kopier heraf) fra 1600- og 1700-tallet, og har specialiseret sig i den tids opførelsespraksis. Det betyder, at de prøver at komme så tæt som muligt på det udtryk, som komponisterne lagde i musikken. Læs mere om orkesteret her.

Billetsalget er startet

Billetter til koncerterne kan købes på billetlugen.dk

Lørdag d. 28. marts kl. 16.00 i Holmens Kirke
Søndag d. 29. marts kl. 16.00 i Store Magleby Kirke, Dragør

Markus-Passionen med Københavns Kantatekor

Tilbud: Få en åben korprøve med i billetprisen!

Få en helt unik oplevelse med i prisen på din koncertbillet og kom med til ”Åben Korprøve” onsdag den 25. marts kl. 19.15 i Valby.

Du skal ikke selv synge men kan opleve, hvordan Københavns Kantatekor arbejder med Markus-Passionen.

Begrænset antal pladser. Tilmelding og forudbetaling nødvendig. Yderligere information: info@hallkom.dk